INFO_ 1.SALON AKADEMSKE KNJIGE - Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti

Datum obavijesti: 20/09/2018

Naime, ovo Ministarstvo je još 2008. godine obnovilo program svoje izdavačke djelatnosti u oblasti nauke, koji se realizira putem edicije „Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti“.

U okviru programa izdavačke djelatnosti Ministarstva u oblasti nauke i visokog obrazovanja predviđeno je izdavanje po tri naučna i referentna djela na godišnjem nivou, a do sada je objavljeno 20 periodičnih i monografskih publikacija, odnosno djela različitih autora od posebnog značaja za opće naučne tokove ili određeno naučno područje.

Objavljena je i Strategija razvoja nauke u FBiH 2011-2021. godine, u dvije knjige - Nacrt strategije i Prilozi, Zbornik sažetaka radova nastalih kao rezultat naučno-istraživačkih projekata koje je (su)finansiralo ovo Ministarstvo u periodu od 2001. do 2008. godine i Zbornik radova nastalih kao rezultat istraživačkih projekata od značaja za FBiH koje je (su)finansiralo Ministarstvo u periodu od 2005. do 2012. godine te nekoliko zbornika radova sa naučnih skupova u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

U pripremi su još dvije knjige – „Pejzažna arhitektura“, autorice Tatjane Ljujić-Mijatovića i „Naučna misao Jevreja u Bosni i Hercegovini“ dr. Elija Taubera, kao i Zbornik radova sa Naučnog skupa „Bosanskohercegovačke naučnice i njihov istraživački rad“.

Vjerujem da ćemo i u budućnosti uspješno zajednički raditi sa našim naučnicima i istraživačima, sa našim bibliotekarima, izdavačima i autorima, publicirajući i prezentirajući široj javnosti nova naučna dostignuća, ali i djela koja unose više svjetla u bogatu bosanskohercegovačku naučnu baštinu.

A, u okviru 1.Salona akademske knjige, za petak, 21.09.2018. godine, najavljujemo sljedeće sadržaje:

11:30 sati , Predstavljanje izdavačke djelatnosti Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić

13:00, Predstavljanje knjige: Pismo za puk i gospodu, Autor: Stipe Manđarelo

15:00, Predstavljanje knjige: Snažan eho brionski; odjeci Brionskog plenuma u Bosni i Hercegovini 1966. godine, Autor: Dr. Amir Duranović

17:30 sati, Predstavljanje knjige: O turskom jeziku u Bosni Autorica: Prof. dr. Kerima Filan

18:00 sati, Radionica Ekonomsko nakladništvo studija slučaja: Naklada Mate

 

Izložbeni paviljon 1.Salona akademske knjige postavljen je na prostoru Sportskog igrališta Gimnazije Mostar, do subote, 22.09.2018. godine, u vremenu od 10:00 do 21:00 sati. Ulaz na sajam i sve prateće programe je besplatan i slobodan za sve posjetitelje.

Galerija