U Mostaru otvoren 1.Salon akademske knjige

Datum obavijesti: 19/09/2018

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović otvorila je u utorak, 18.09.2018. godine, ispred bivše Univerzitetske biblioteke u Mostaru, prvo izdanje Salona akademske knjige.

Salon se održava do 22.09.2018. godine, na prostoru sportskog igrališta Gimnazije Mostar, a okuplja brojne naučnike, naučne izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i širu javnost. U sklopu petodnevnog Salona upriličit će se 35 pratećih sadržaja na pet različitih lokacija u Mostaru.

Ministrica Dilberović istaknula je kako je ovaj salon prvi ovakve vrste u BiH te da se nada kako će prijeći u tradiciju.

Govoreći o ciljevima spomenute manifestacije, Dilberović je naglasila da je osnovni cilj animirati građane, studente i akademske radnike kako bi se popularizirala nauka i naučno štivo, kao i uopće kultura čitanja.

Drugi je cilj, svakako, da na neki način intenziviramo senzibilitet prema naučnom izdavaštvu i izdavaštvu uopće“, istaknula je Dilberović.

Dodala je kako će tokom pet dana Salona akademske knjige, Mostar biti epicentar nauke u BiH, mjesto održavanja vrijednih naučnih događaja i susreta naučnika, akademskih radnika, izdavača i studenata na kojima leži budućnost nauke u BiH.

Direktor izdavačke kuće "University Press" Dragan Marković istaknuo je kako je spomenuti salon specijalizirani knjiški projekt koji ima ambiciju da s jedne strane stavi profesionalne izdavače, naučne, akademske i stručne knjige, a s druge strane nakladnike koji se bave nekim drugim poslovima, a obavljaju isto nakladničku djelatnost.

Ocijenio je kako su napravili izuzetnu sinergiju s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke/znanosti koje pomaže i produkciju i ovu vrstu knjiških projekata.

Inače, na Salonu sudjeluje 11 profesionalnih i 14 institucionalnih nakladničkih kuća iz BiH, a dan je fokus na stručnu knjigu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić poručio je mladima da trebaju gajiti kulturu čitanja "jer će se svima nama u budućnosti to vratiti".

Inače, Ministarstvo se zahvaljujem svim partnerima: Zajednici izdavača/nakladnika u BiH, suorganizatoru Sajma, University Press-u, izvršnom organizatoru, Gradu Mostaru, Narodnoj knjižnici, Francuskom kulturnom centru, Gimnaziji Mostar i Američkom kutku, te medijskim pokroviteljima: Feni, Federalnoj televiziji, Oslobođenju, Dnevnom listu i Portalu Bljesak.info.

Galerija