Salon akademske knjige od 18. do 22.09. u Mostaru

Datum obavijesti: 14/09/2018

Prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru, jedinstvenog i vrlo značajnog naučnog događaja, održat će od 18. do 22.09.2018. godine, na prostoru sportskog igrališta Gimnazije Mostar.

Salon akademske knjige na jednom mjestu okupit će naučnika, naučne izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i širu javnost.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i Zajednica nakladnika/izdavača u BiH organizatori su tog petodnevnog događaja, čiji je cilj promovirati i popularizirati nauku, a koji će okupiti 11 profesionalnih i 13 institucionalnih izdavačkih kuća. Izvršni organizator je University Press.

Riječ je o jedinstvenom, vrlo značajnom i posebnom događaju, s obzirom da je riječ o sajamskoj manifestaciji na kojoj će po prvi put i na jednom mjestu biti predstavljena naučna produkcija, odnosno akademska izdanja profesionalnih izdavača te visokoškolskih i naučnih ustanova BiH“, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dodala je da Salon ima za cilj uvezati izdavače te učiniti naučnu knjigu dostupnom što većem broju građana.

Otvaranje Salona bit će upriličeno simboličnom ceremonijom 18.09.2018. godine, ispred zgrade bivše Univerzitetske biblioteke u Mostaru, u 11 sati, a uvod u sva događanja bit će retrospektivna izložba nagrađenih likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, koja će biti otvorena večer prije, 17.09. , u Centru za kulturu Mostar, u 19.30 sati.

U okviru bogatog i zanimljivog programa, bit će upriličen i "Akademski voz/vlak" koji će krenuti iz Zenice, proći preko Sarajeva i Konjica, te prevesti u Mostar studente, akademske radnike, naučnike i sve one koji su zainteresirani za ovaj jedinstveni događaj. Također, bit će predstavljeni i nagrađeni naj-čitatelji i naj-korisnici šest javnih univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH“, kazala je ministrica Dilberović.

Napomenula je kako će Mostar pet dana biti posvećen nauci što, kako je rekla, nije slučajno jer tradicija njegovanja nauke u Mostaru je dugačka i snažna. Podsjetila je kako uz Sarajevo, grad na Neretvi ima najdužu tradiciju pisane riječi te kako je već 1871. godine otvorena prva tiskara u Mostaru.

Predstojeći Salon akademske knjige bit će mjesto širenja znanja. Vjerujemo da će ispuniti očekivanja i potaknuti bh. naučnike i one koji će to tek postati da svojim radom i ostvarenim rezultatima nastave udarati temelje za napredak naučne misli i bolju budućnost naše zemlje“, kazala je ministrica te zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji projekta.

Novinarima su se obratili i gospodin Dragan Marković, u ime University Press-a te predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Muamer Spahić, istaknuvši da je privilegija sudjelovati u značajnom projektu poput ovoga te se zahvalili ministrici Dilberović na pomoći i podršci, kao i na razumijevanju za poziciju knjige u bh. društvu.

„Naučna akademska knjiga važan je segment svakog izdavaštva, a Salon je odlična prilika da na jednom mjestu vidimo što je to bh. produkcija akademske knjige. Smatram da bh. izdavaštvo ima šanse, da akademska knjiga ima prostora u našem društvu i očekujemo daljnje unapređenje ove oblasti“, zaključio je Spahić.

Galerija