Ministrica Dilberović čestitala bh.matematičarima na uspjehu u Ateni

Datum obavijesti: 15/05/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović čestitala je timu mladih matematičara iz Bosne i Hercegovine, koji se okitio s pet medalja na 32. Balkanskoj olimpijadi iz matematike, održanoj od 03. do 08.05.2015. godine u Ateni.

Bosnu i Hercegovinu u Grčkoj je predstavljalo šest odličnih matematičara i učenika: Milica Đukić i Tijana Babić, učenice gimnazija iz Prnjavora i Banja Luke, Zlatko Salko Lagumdžija i Demir Papić, iz International School of Sarajevo, Adisa Bolić, iz Una Sana College u Bihaću te Nikica Perić, iz širokobriješke Gimnazije.

Čestitavši im na zavidnim rezultatima i osvojenim medaljama, federalna ministrica obrazovanja i nauke istakla je da i ovaj uspjeh bh.srednjoškolaca potvrđuje naš ogroman potencijal u mladim ljudima, koji su uspješni u mnogim oblastima te svojim radom i zalaganjem daju ogroman doprinos promociji bh.znanja na međunarodnom planu.

„U konkurenciji sa više od 100 matematičara iz 21 zemlje pokazali ste zavidno znanje, iza kojeg je mnogo rada i truda, potvrdivši da se ravnopravno možete takmičite i sa svojim vršnjacima na međunarodnom nivou. Pri tome ste, svima nama, ali i svijetu, pokazali da je znanje i ljudski potencijal velika konkurentnost ove zemlje“, naglasila je dr.sc. Dilberović, poželjevši učenicima uspjeh i dobre plasmane i u novim matematičkim izazovima i na budućim takmičenjima.

U čestitki ministrice Elvire Dilberović, koju je uputila u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, i u svoje osobno ime, ukazano je i na značajnu ulogu roditelja, kao i profesora i mentora, koji su prenošenjem svojih znanja i iskustava pomogli uspjehu i postignutim rezultatima na ovom velikom matematičkom takmičenju.