Ministrica Dilberović na otvaranju Sarajevo Business Foruma

Datum obavijesti: 14/05/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović prisustvovala je otvaranju šeste Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum, čiji je ovogodišnji moto "Jedna regija, jedna ekonomija", sa fokusom na promovisanju potencijala regiona, uključujući energetiku, proizvodnju organske hrane, obrazovanje, turizam i sigurnost.

Forumu, osim domaćih zvaničnika, prisustvuju i ugledni svjetski zvaničnici među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, zamjenik premijera Republike Turske Ali Babacan, predsjednik Islamske privredne i industrijske komore šeik Saleh Kamel, nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik i član Upravnog odbora "National International Holding Company" iz Kuvajta Abdulwahab Alwazzan, predsjednik Bushnak grupe iz Saudijske Arabije Adil Bushnak i predsjednik Azijsko-arapske privredne komore Krishna Kumar.

Organizatori su ranije naveli da će ovogodišnji Sarajevo Business Forum staviti u fokus cijeli region, promovišući viziju regiona kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, centra informacionih tehnologija, edukacije za strane studente, te razvoja turizma.

Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti poljoprivrede, turizma, edukacije, poduzetništva i informacionih tehnologija pokušat će iznaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi.