Uručene nagrade za najbolje studente u Federaciji BiH

Datum obavijesti: 11/12/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović uručila je u ponedjeljak, 11.12.2017. godine, na prigodnoj svečanosti u Mostaru, najboljim studentima sa sva 73 javna fakulteta u Federaciji Bosne i Hercegovine zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u prošloj akademskoj godini. Sredstva jednokratne finansijske podrške, u iznosu od po 1.500,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu.

U skladu s Odlukom o provođenju postupka kandidiranja za dodjelu podrške, studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo ovo ministarstvo.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović čestitala je ovom prilikom nagrađenim studentima te se zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.

Dragi studenti, danas nagrađujemo Vaše uspjehe u znanju i nepobitnu činjenicu da ste ostvarili zapažen prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5. I dalje vjerujemo da naši mladi moraju biti tretirani kao najvrjednija investicija u budućnost, a naša je obaveza da im ponudimo dobro obrazovanje i kvalitet koji je obrazovnom procesu potreban“, kazala je, između ostalog, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović.

Posebno je istaknula činjenicu da je u 2017.godini, na prijedlog ovog ministarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osnovala Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika Federacije BiH.

Temeljni ciljevi Fondacije se, između ostalog, potpora realizaciji programa međunarodne akademske i studentske mobilnosti i razmjene, provedba programa EU, približavanje Evropskom prostoru visokog obrazovanja te reforma i poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja. Također, ove godine, u partnerstvu s krovnim udrugama studenata svih šest javnih univerziteta / sveučilišta u Federaciji BiH, pokrenuli smo i aktivnosti na izradi zajedničkog modela studentskog organiziranja u Federaciji BiH“, dodala je ministrica Dilberović te ustvrdila da će Ministarstvo i dalje kontinuirano pratiti i analizirati provođenje Bolonjskog procesa u Federaciji BiH, njegove trendove i dobre prakse u BiH i Evropi, te finansijski podržavati one projekte koji će rezultirati kvalitetnim školovanjem i porastom broja visokoobrazovanog stanovništva.

Galerija