Ministrica Dilberović čestitala bh.inovatorima na velikom uspjehu u Parizu

Datum obavijesti: 14/05/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović uputila je čestitku Asocijaciji inovatora Bosne i Hercegovine, i njenom predsjedniku Hajrudinu Šumanu, u kojoj stoji:

„Koristim ovu priliku da Vam, u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, i u svoje osobno ime, čestitam na još jednom uspješnom nastupu članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovne i osvajanju priznanja na skoro okončanoj 114. Izložbi inovacija „Concours Lépine“, u Parizu.

Članovi bh. Asocijacije inovatora osvojili su u Francuskoj osam priznanja za sedam inovacija, a posebno nas raduje da su među njima i naši mladi inovatori – srednjoškolci. Ovaj uspjeh je još jedan dokaz da Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u svojim ljudima, koji su uspješni u mnogim poljima, pa i u inovacijama. A, upravo, inovacije mogu biti jedan od ključnih faktora prema boljem prosperitetu i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Značaj stvaranja pozitivnog okruženja za razvoj inovacija je višestruk, a kreiranje i  implementacija kvalitetne inovacijske politike neophodni su za razvoj te svaku vrstu napretka u naučno-istraživačkoj oblasti. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dalje će aktivno učestvovati i davati svoj doprinos reformi istraživačko-razvojnog i inovacijskog sektora prema novim zahtjevima vremena, svjesno činjenice da kvalitetnim istraživanjem te razvojem nauke i inovacija težimo progresu i afirmiranju Bosne i Hercegovine kao naučno i tehnološki opredijeljene države na međunarodnom planu.

Još jednom, svim nagrađenima čestitam na trudu i osvojenim priznanjima u Parizu te svim članovima Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine želim puno uspjeha u daljem radu“, stoji u čestitki federalne ministrice obrazovanja i nauke dr.sc. Elvire Dilberović.