Ministrica Dilberović primila mostarske srednjoškolce -sudionike „Noći istraživača 2017“

Datum obavijesti: 20/10/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović primila je u petak, 20.10.2017. godine, u Mostaru, mostarske srednjoškolce, mlade naučnike i istraživače, te njihove mentore, koji su sa svojim projektima sudjelovali na nedavnoj Manifestaciji „Evropska noć istraživača 2017“. 

Ministarstvo je i ove godine bilo pokrovitelj ovog evropskog događaja koji je promovirao nauku u šest bh.gradova, a u Mostaru su svoje naučno-istraživačke projekte predstavili: Srednja medicinska škola Mostar, JU Druga gimnazija Mostar i Gimnazija Mostar, ukupno šest projekata iz oblasti biologije, hemije i fizike te ekologije.

Ministrica Dilberović čestitala je učenicima na kreativnosti i inovativnosti koja je rezultirala zanimljivim naučno-istraživačkim projektima te izrazila nadu da ćemo u budućnosti svjedočiti sve većem broju mladih s interesom za istraživanje i populariziranje određenih naučnih grana.

Vjerujemo da možemo povećati interes mladih za istraživanje i populariziranje određenih naučnih grana, jer Bosna i Hercegovina u mladim ljudima ima veliko bogatstvo i ne smijemo propustiti priliku da im pružimo bolje mogućnosti za školovanje i život u ovoj zemlji“, istaknula je Dilberović te dodala da ovo Ministarstvo podržava i druge naučno-popularne projekte.

S ciljem uključivanja studenata u naučno-istraživački rad, organiziramo Dan prirodnih nauka u FBiH, koji povezuje prirodno-matematičke fakultete u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, te podržavamo različite naučno-edukativne radionice i kurseve. Također, podržavamo izdavanje časopisa „Svemir“, prvog i jedinog časopisa za astronomiju, astronautiku i ufologiju u BiH, a začeli smo i ideju o osnivanju muzeja nauke i tehnike kako bi sačuvali makar dio naučno-tehničke baštine u zemlji. Kroz javne pozive podržali smo i različite studentske posjete, istraživačkog i edukativnog karaktera, između ostalih, studijsko putovanje u ženevski CERN, kako bismo se upoznali sa aktuelnim temama u oblasti fizike i inženjerstva te stekli uvid u rad s kompleksnim naučnim instrumentima“, navela je federalna ministrica, naglasivši da Ministarstvo planira obnoviti i javni poziv isključivo za podršku populariziranju nauke na koji će se moći javiti škole, fakulteti i naučne ustanove.  

U nastavku je upriličeno predstavljanje radova. Srednja medicinska škola Mostar predstavila je tri projekta: „Proizvodnja električne energije iz biomase“ i „Zagađenost rijeke Neretve krupnim otpadom“, za koji je osvojila prvo odnosno drugo mjesto na takmičenju u naučno-istraživačkim radovima za srednje škole u okviru „Evropske noći istraživača 2017“, te projekt „Eko-kozmetika“.

JU Druga gimnazija Mostar predstavila je Projekt „Karta za budućnost“, a Gimnazija Mostar „Utjecaj različitih pića na zubnu caklinu“, s kojim je osvojila treće mjesto na spomenutom takmičenju, te projekt „Elektrokemija“.

Galerija