Dilberović – Hennesey: Nastaviti s reformom školstva na svim nivoima

Datum obavijesti: 08/05/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović primila je u Sarajevu šeficu Misije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey, koja ju je informirala o najvažnijim aktivnostima Vijeća Evrope u BiH. Tokom sastanka razgovarano je o i reformi školstva na svim nivoima, u skladu s direktivama EU, te ratfikaciji konvencija o uklanjanju diskriminacije u obrazovanju.

Ministrica Dilberović predstavila je ovom prilikom prioritete svog budućeg rada, istaknuvši spremnost da, sa svojim timom, napravi pozitivne pomake s ciljem stvaranja kvalitetnijih uvjeta obrazovanja, istraživanja i znanstvenog rada te studiranja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ustvrdila je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dalje funkcionirati s ciljem provođenja reformskih aktivnosti na svim nivoima obrazovanja, naglasivši posvećenost rješavanju segregacije i diskriminacije u obrazovanju, uz puno poštivanje ustavne nadležnosti u oblasti obrazovanja koje se u FBiH nalaze na kantonalnom nivou.

Dilberović i Hennesssey istaknuli su i važnost izrade nastavnih planova i programa koji bi omogućili jednaku mobilost i efikasniju prohodnost učenika te usaglašavanja kriterija u provođenje eksterne mature u Bosni i Hercegovini, projektu koji vodi daljem moderniziranju i poboljšanju kvalitete obrazovanja.