Ministrica Dilberović primila u Mostaru ministricu nauke Crne Gore

DSC_00100012.jpg

Datum obavijesti: 12/07/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je u srijedu,12.07.2017. godine, u sjedištu Ministarstva, u Mostaru, ministricu nauke Crne Gore dr.Sanju Damjanović, koja joj je predstavila inicijativu za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi sa misijom “Nauka za mir”.

Glavni cilj Instituta je promocija i unapređivanje saradnje između nauke, tehnologije i industrije, osiguranje platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanja mladih naučnika i inženjera, ali i transfera znanja tehnologija iz evropskih laboratorija, kao što su CERN i drugi centri. Zbog umrežavanja različitih aktivnosti, ova inicijativa bi bila jedinstvena u cijeloj regiji i još jedan uspješan primjer CERN-ovog modela. Ovakav projekt bi znatno uticao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.

Ministrica Dilberović upoznala je svoju gošću da ovo Ministarstvo kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regije i Evropske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Stoga je izrazila nadu da će ovaj projekt, s obzirom na sveukupni značaj nauke i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj, dobiti potrebnu podršku svih zemalja u regiji, čime bi se otvorio prostor za međusobnu saradnju i njegovo potpuno realiziranje.

Inače, projekt je podržan od strane UN-a, UNESCO-a, CERN-a, kao i Evropske komisije.

Galerija