Sretan Međunarodni dan žena!

Holidays8_057078_.jpg

Datum obavijesti: 07/03/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović uputila je čestitku u povodu 8.marta / ožujka – Međunarodnog dana žena, kojim se slave žene diljem svijeta, njihovi ekonomski, socijalni i politički uspjesi.

„Žene su svojim angažmanom postigle brojne pobjede protiv nejednakosti i drugih nepravdi koje su proizlazile iz neravnopravnosti spolova.  Morale su se izboriti za sva svoja prava koja danas uživaju, a i dalje ima mnogo toga da se učini kada je u pitanju uloga žena na tržištu rada, u društvu i u politici.

U tom smislu vitalnu ulogu ima obrazovanje žena na svim društvenim aspektima, ali i životnim. Obrazovane žene su sposobne da doprinesu, ali i da budu pokretači socio – ekonomskih promjena. Također, samo uz pomoć obrazovanja žena može znati koja su njena prava i na koji način da ih zaštiti.

Stoga, naglašavajući važnost edukacije i dodatnog usavršavanja obrazovanja žena, s ciljem njihovog osnaživanja i jačanja njihove uloge u procesu društvenih promjena, želim nam sretan i ponosan Dan žena“, stoji u čestitki federalne ministrice obrazovanja i nauke prof.dr. Elvire Dilberović.