Univerzitetskim bibliotekama u FBiH uručena naučna literatura

Datum obavijesti: 22/02/2017

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i u ovoj godini će realizirati niz programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika, u okviru čega se nastavlja i s projektom poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u FBiH. 

Ovim povodom su u utorak, 21.02.2017. godine, u Sarajevu, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, uručeni kompleti enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature svim bibliotekama javnih univerziteta u Federaciji BiH, a ovaj put je dodijeljeno ukupno 858 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 65 različita naslova.

„Izdanja potječu od našeg otkupa autora, od izdavača i riječ je isključivo o naučnoj literaturi, o univerzitetskim udžbenicima“, rekao je pomoćnik federalne ministrice obrazovanja i nauke Jasmin Branković.

Na svečanosti je ukazano na ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u oblasti nauke i visokog obrazovanja, a posebno kada je u pitanju kvaliteta obrazovnog i istraživačkog procesa te nastavnog i naučno-istraživačkog rada kako studenata tako i nastavnog osoblja i saradnika.

Na uručenom kompletu enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature svim bibliotekama javnih univerziteta u FBiH zahvalio je direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, kojem je uručen i novi godišnji Ugovor o nastavku funkcioniranja sistema „Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH“, čime je nastavljena višegodišnja uspješna saradnja saradnje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i ove ustanove

Kako je predviđeno Ugovorom, NUB će obavljati poslove i zadatke operativnog upravljanja elektronskom bazom podataka te njenog održavanja i ažuriranja, dok će Ministarstvo finansirati funkcioniranje Registra, odnosno redovno održavanje postojećeg hardware-a i software-a, u ukupnom godišnjem iznosu od 21.000 KM.

Galerija