Predstavljen Zbornik radova sa naučnog skupa o hercegovačkim naučnicima/znanstvenicima

Datum obavijesti: 07/02/2017

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, kao izdavača, u srijedu, 08.02.2017. godine, u Mostaru je promoviran Zbornik radova sa naučnog/znanstvenog skupa „Hercegovački naučnici/znanstvenici i tradicija istraživanja u Hercegovini“. Ovaj dvodnevni naučni skup, za koji je vladalo veliko zanimanje, održan je u decembru / prosincu 2015. godinu. Tada su izložena ukupno 54 rada, podijeljena u više tematskih cjelina: od arheologije, historiografije i arhivistike, preko etnomuzikologije, književne i kulturne historije i filozofije, do orijentalistike, lingvistike, historijsko-pravnih tema te historije medicine.

Zainteresiranost za učešće na ovoj konferenciji pokazala nam je da naučna misao živo djeluje u Bosni i Hercegovini te da su ovakve vrste razmjene naučno-istraživačkih rezultata prijeko potrebne. Stoga smo otišli i korak dalje objavljivanjem Zbornika radova sa skupa, čime je bosanskohercegovačka naučna baština sada obogaćena i objavljenim radovima koji dodatno osvjetljavaju plodonosni rad naučnih trudbenika iz Hercegovine i njihov neizbrisiv trag u različitim poljima nauke, kako u BiH, tako i šire“, kazala je ovom prilikom federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović.

Uz ministricu Dilberović, o Zborniku su govorili i akademik prof.dr. Jakov Pehar i prof.dr. Elvir Zlomušica te mr.sc. Šaban Zahirović, odgovorni urednik ovog izdanja.

Zbornik, za koji je dostavljeno 45 radova na b/h/s i engleskom jeziku (od ukupno 54 izložena na skupu), objavljen je u ediciji „Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti“. U okviru ovog programa izdavačke djelatnosti Ministarstva u oblasti nauke i visokog obrazovanja predviđeno je izdavanje po tri naučna i referentna djela na godišnjem nivou.

Od 2008. godine, kada je Ministarstvo obnovilo program svoje izdavačke djelatnosti, za ove je namjene izdvojeno skoro 100.000,00 KM te objavljeno 9 knjiga i monografija različitih autora, čija su djela prepoznata kao posebno značajna za opće naučne tokove ili određenu naučnu oblast. Također, objavljena je i Strategija razvoja nauke u FBiH 2011-2021. godine, u dvije knjige Nacrt strategije i Prilozi, te Zbornik sažetaka radova nastalih kao rezultat naučno-istraživačkih projekata koje je (su)finansiralo ovo Ministarstvo u periodu od 2001. do 2008. godine i Zbornik radova nastalih kao rezultat istraživačkih projekata od značaja za FBiH koje je (su)finansiralo Ministarstvo u periodu od 2005. do 2012. godine“, podsjetila je federalna ministrica Elvira Dilberović, navodeći da je u pripremi i deseta knjiga – Monografija „Pregled stvaralaštva u Mostaru do 2001. godine“; autora Salke Šarića, također vrlo značajno djelo, koje prvi put na studiozan način prikazuje bogatu kulturnu tradiciju Mostara, u svim njenim segmentima.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je, prepoznajući ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u provođenju složenih reformskih procesa u oblasti nauke i visokog obrazovanja, u periodu od 2007. do 2015. godine, u okviru različitih programa podrške, u ove oblasti uložilo blizu 2,3 miliona KM. Istodobno, otkupljeno je i bibliotekama naučnih i visokoškolskih ustanova u FBiH uručeno preko 1900 naslova naučne i univerzitetske literature, odnosno časopisa.

Galerija