Dilberović: Domovina je majka, a jezik je dio domovine

43430.jpg

Datum obavijesti: 18/01/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović u utorak, 17.01.2017. godine, u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif  İnan, u Istanbulu, održala je prvi čas bosanskog jezika u Turskoj, čime je ozvaničeno uvođenje bosanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim školama u toj zemlji.
 
Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem je na konferenciji za novinare rekao da je održan prvi čas, a od sljedeće školske godine će se bosanski jezik početi izučavati u svim školama.
 
U cijeloj Turskoj svi će se učenici moći prijaviti da uče bosanski jezik. Sedmično će biti održavana od dva do četiri časa“, kazao je Erdem napomenuvši da će bosanski jezik moći izučavati sva djeca koja to budu željela.
 
Ministrica Dilberović je kazala da porodice ove djece čuvaju svoje korijene i tradiciju Bosne i Hercegovine, spajajući ih sa onim lijepim što su pronašli u Republici Turskoj.
 
Govoreći o tome kako je nastala ideja da se bosanski jezik uvede u turskim školama kao izborni predmet, ispričala je da je prilikom ranije posjete općini Bajrampaša u Istanbulu, družeći se s ljudima čula djeda koji joj je kazao da je došao u situaciju da ne može komunicirati sa svojim unučetom na bosanskom jeziku.
 
To mi je bilo tužno“, dodala je Dilberović.
 
Federalna ministrica je rekla da joj je to, kao i sve ono što su uradili relevantni ljudi iz Turske za učenje turskog jezika u BiH i općenito ono što Turci rade za svoju domovinu, dalo još više motivacije da i ona nešto uradi za svoju zemlju.
 
Domovina je majka, a jezik je dio domovine. Ukoliko želite upoznati dušu jednog naroda, morate naučiti jezik tog naroda“, istaknula je ministrica Dilberović.
 
Zahvalila je turskom narodu koji BiH i sve njene građane, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, doživljavaju kao prijateljske i što dugi period nakon prestanka rata mnogo ulažu u BiH.
 
Po njenim riječima, izrađeni su mnogi objekti upravo u području edukacije, zašto je najveću finansijsku podršku davala Turska razvojna agencija (TIKA).

Ministrica Dilberović je na času bosanskog jezika u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif  İnan u Istanbulu djeci kazala da se taj jezik zove bosanski i da ga ne poistovjećuju sa nacionalnom, etničkom skupinom Bošnjaci, nego da je njegov naziv kroz historiju bio bosanski.

Prema njenim riječima, postoje evidentni tragovi o tome i činjenice već od Povelje Kulina Bana do niza drugih dokumenata koji potvrđuju da se jezik zvao bosanski i da je Bosna bila država.

- Svi koji žive u BiH su ponosni što žive u državi koja postoji stoljećima, koja je imala svoj jezik i koja je bila vrlo tolerantna, jer je primala sve druge ljude, primala nove jezike, ali je i zadržala svoj - kazala je ministrica Dilberović.

Predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci je kazao da je nakon što je potpisan protokol između Republike Turske i BiH, danas održan prvi čas bosanskog jezika, te je izrazio nadu za nastavak uspješne saradnje.

Galerija