Svečani program u Ambasadi Turske: Bh. školama u kojima se izučava turski jezik poklonjena oprema vrijedna milion dolara i najavljeno izučavanje bosanskog jezika u Turskoj

Datum obavijesti: 01/11/2016

U zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu u ponedjeljak, 31.10.2016. godine upriličen je svečani program povodom nastavka saradnje u oblasti obrazovanja između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, a kojem su prisustvovali federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović, zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem, kantonalni ministri obrazovanja, predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci i predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates.

U sklopu svečanog programa predstavljena je donacija  opreme za djecu i škole u Bosni i Hercegovini od bratskih škola iz Republike Turske, koju su osigurali zajedničkim snagama predstavnici sektora za obrazovanje i istaknuti privrednici Republike Turske, a na osnovu potpisanog Protokola o saradnji krajem prošle godine između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva obrazovanja Republike Turske.

Bh. školama u kojima se izučava turski jezik kao izborni predmet donirana je školska oprema u vidu 150 pametnih tabli, 300 projektora, 500 bijelih tabli i drugih pomagala čija ukupna vrijednost iznosi oko milion dolara.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke  prof.dr. Elvira Dilberović kazala je da je dodjela vrijedne opreme iskaz dobronamjernosti i ljubavi turskog naroda.

“Danas je svečana dodjela izuzetno vrijedne školske opreme i učila. Ta oprema će poslužiti svim učenicima da steknu nova znanja uz primjenu savremene tehnologije. Ovo je iskaz dobronamjernosti, ljubavi turskog naroda, ovo je skupio turski narod, 13 šlepera. Mi u BiH moramo biti poučeni događajima koji su vrlo bolno ranili prijateljsku Tursku 15. jula i učiti na onom što se dogodilo njima da ne ne desi nama”, podsjetila je ministrica Dilberović.

Federalna ministrica ovom prilikom posebno je pohvalila najavljeno izučavanje bosanskog jezika u turskim osnovnim školama.

"Biti ću sretna što ćemo uskoro moći popratiti događaj u Turskoj gdje će se zvanično uvesti bosanski jezik kao izborni jezik u osnovne škole, tako da će i naši prijatelji iz Turske, koliko su radili na promociji turskog jezika u BiH isto tako su bili istinski partneri na našu inicijativu da se uvede i bosanski jezik u osnovnim školama u Turskoj", naglasila je Dilberović.

Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem rekao je kako je 85 škola u Istanbulu pobratimljeno s školama iz Federacije BiH. Prema njegovim riječima, na prethodnom sastanku 23. aprila na Međunarodni dan djeteta ministrica Dilberović izrazila je želju da se u turskim školama bosanski jezik izučava kao izborni predmet.

“Kada smo došli na proslavu Dana djeteta 23. aprila ministrica Dilberović tražila je da se u turskim školama izučava bosanski jezik kao izborni predmet. Mi smo na ovaj sastanak došli s jednom radosnom viješću - 2017. godine bosanski jezik će se u Turskoj izučavati kao izborni predmet”, naglasio je zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem.

Tokom svečanog programa, a u okviru projekta "Moj izbor je turski", Protokol o saradnji potpisali su federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem, kantonalni ministri obrazovanja, predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci i predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates.

Predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates podsjetio je kako "Yunus Emre" u BiH kroz svoja tri ureda u Sarajevu, Fojnici i Mostaru vrlo uspješno sprovodi svoju misiju promocije turske kulture i jezika.

“Ovaj je projekat vrlo značajan. Za početak, mi nastavnike koji podučavaju turski plaćamo za njihov rad, to je naš prvi korak. Kada je u školama potražnja za turskim šira i jača, onda taj teret na sebe preuzimaju kantoni. Učenici koji su uspješni u ovom projeku, njima poklanjamo posjetu Istanbulu. Današnja aktivnost je od braće i sestara iz Istanbula, to je njihova podrška obrazovanju”, rekao je Ates.

U okviru projekta "Moj izbor je turski" koji vodi Institut "Yunus Emre" Sarajevo, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u BiH od 2011/2012. godine. Projekat je počeo sa 1100 učenika, a u školskoj 2016/2017. povećan je na 7263 učenika.

S ciljem povećanja motivacije i unapređenja socijalizacije učenika koji uče turski kao drugi strani jezik, u okviru projekta budu organizirana različita sportska i kulturna takmičenja u kojima je učestvovalo oko 1.500 djece. Najuspješniji učenici bivaju nagrađeni putovanjem u Tursku, računarima i tabletima.

U okviru ovog projekta krajem novembra 2015. godine potpisan je protokol između Ministarstva obrazovanja Federacije BiH i turskog Ministarstva obrazovanja. Na osnovu tog protokola direktori škola iz BiH otputovali su u Istanbul i potpisali protokol o bratimljenju.

Kako bi se povećao kvalitet nastave turskog jezika i poboljšala atmosfera u razredima, u školama se formiraju kabineti turskog jezika. Aktivnosti na opremanju kabineta počele su sa tri učionice u protekloj školskoj i nastavljaju se u tekućoj  školskoj godini, a planirano je da u narednom periodu sve škole u kojima se uči turski jezik imaju učionicu za učenje ovog stranog jezika.

Nastavnici turskog jezika također, imaju priliku da prisustvuju seminarima i drugim programima s ciljem što boljeg prenošenja znanja učenicima.

Galerija