U Mostaru otvorena Izložba „Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas“

1.jpg

Datum obavijesti: 17/03/2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović prisustvovala je u četvrtak, 17.03.2016. godine, u mostarskoj Kosači, otvaranje putujuće Izložbe "Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas". Otvaranju su prisustvovali  i ambasadori Nizozemske i Njemačke u BiH, gospoda Jurriaan Kraak i dr. Christian Hallebach, predstavnici Židovske zajednice u BiH te Grada Mostara, kao i drugi uvaženi gosti i uzvanici, brojni učenici, nastavnici i profesori.

Na trideset i dva panela ova izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktuelizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu. Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović pozdravila je otvaranje ove izložbe, koja će se realizirati u 15 gradova u Bosni i Hercegovini, istaknuvši i da je jako značajno to što se izložba paralelno događa u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, te što će kroz ovu izložbu učenici i mladi iz regije imati uvid u život jedne djevojčice i njenu poruku koja je uvijek univerzalna, bez obzira na vrijeme i okolnosti, a to je humanost.

„Posebno mi je zadovoljstvo istaknuti da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržalo realiziranje projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“ koji promovira inovativne obrazovne metodologije, smatrajući da će njegovo realiziranje doprinijeti ukupnoj reformi obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini i njegovom uređenju prema savremenim i humanističkim standardima i kriterijima“, dodala je ministrica Dilberović.

U ime gradoančelnika Mostara Ljube Bešlića, prisutne je pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Božo Ćorić koji je zahvalio organizatorima izložbe, naglasivši važnim to što su u cijeli projekt uključeni mladi ljudi.

„Holokaust je bio najveći zločin kojeg mi poznajemo. Mladima je jako važno prezentirati istinu o tom masovnom zločinu, njegovoj veličini i uzrocima, kako bi u budućnosti mogli sudjelovati u tome da se neki eventualni, budući masovni zločini spriječe“, izjavio je predstavnik Židovske zajednice u BiH dr. Elijas Tauber.

Prisutnima su se obratili i ambasadori Njemačke i Nizozemske u BiH, gospoda Christian Hellbach i Jurriaan Kraaksador, te Maja Nenadović, predstavnica Kuće Anne Frank.

Izložba se realizira u okviru projekta "Historija, Istorija, Povijest - Lessons for Today" kojeg implementira Kuća Anne Frank, u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH i fondacijom Humanost u akciji BiH, a pod pokroviteljstvom Evropske unije. Projekt je regionalnog karaktera te uključuje i Otvorenu komunikaciju (Srbija), Hrvatsku edukacijsku i razvojnu mrežu za evoluciju sporazumijevanja – HERMES (Hrvatska) i Omladinski obrazovni forum (Makedonija).  Posebnost izložbe je što posjetitelje kroz izložbu vode posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori, a u Mostaru su to učenici iz Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar.

Izložba će u Mostaru biti otvorena do 1. aprila/travnja, svaki radnim danom, od 9 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Galerija