Ministrica Duraković u Bonnu: Dogovoreni projekti sa Deutsche Welle za unapređenje medijske pismenosti

Slika 8_Naslovna.jpg

Datum obavijesti: 20. 06. 2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, zajedno sa savjetnikom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Benjaminom Hedžićem, boravila je u Bonnu, gdje je sudjelovala na dvodnevnoj medijskoj konferenciji DW – Global Media Forum 2024. U kongresnom centru historijskog Bundestaga, u Njemačkoj, ministrica Duraković je sudjelovala u plenarnoj sesiji pod nazivom „Moć demokratije“, zajedno s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock.

Tokom posjete, ministrica Duraković se sastala s generalnim direktorom Deutsche Wellea Peterom Limbourgom te direktorom Programskog odjela za obrazovanje Andreom Moellerom.

Ova posjeta rezultirala je dogovorom o saradnji na različitim nivoima. Deutsche Welle je ponudio mogućnost studijskih boravaka i višednevnih medijskih radionica za studente novinarstva i medijskih studija iz BiH. Također su dogovorene edukativne radionice i projekti u okviru medijske pismenosti, koji će biti dio obrazovnog kurikuluma i finansirani sredstvima iz EU fondova“, istaknula je Duraković.

Dodatno, bit će potpisan memorandum o saradnji između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Deutsche Wellea, s ciljem podrške u razvojnim projektima, uključujući promociju aplikacije za učenje stranih jezika u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ova izuzetno korisna posjeta medijskoj kući Deutsche Welle u Njemačkoj otvorila je vrata za buduću saradnju koja će značajno doprinijeti razvoju obrazovanja i medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini“, ocijenila je ministrica Duraković.

O izazovima s kojima se suočava obrazovanje u Bosni i Hercegovini, ministrica Duraković je govorila za Deutsche Welle na bosanskom jeziku, istaknuvši u svom intervjuu da su roditelji često pod utjecajem pogrešnih politika koje prenose na svoju djecu.

Tako imamo nove generacije koje žive u neistini i informacijama koje dobivaju od roditelja jer se o tim temama ne uči dovoljno u školama “, kazala je, između ostalog, Duraković za program DW News na bosanskom jeziku, naglasivši da su reforme neophodne, s ciljem nepristrane i sveobuhvatne edukacija za buduće generacije.

 

Galerija