Ministrica Duraković sudjeluje na DW – Global Media Forum 2024 u Bonnu

Slika 20_Naslovna.jpg

Datum obavijesti: 18. 06. 2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković, zajedno sa savjetnikom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Benjaminom Hedžićem, sudjeluje na dvodnevnoj medijskoj konferenciji DW – Global Media Forum 2024 (DW Educational Programs) koja se održava u Bonnu, u kongresnom centru historijskog Bundestaga u Njemačkoj.

Tom prilikom, ministrica će sudjelovati u plenarnoj sesiji pod nazivom „Moć demokratije“, zajedno s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock.

Tokom ove posjete, planirano je i snimanje intervjua sa ministricom Duraković za program Deutsche Welle na bosanskom jeziku.

Ministrica Duraković se sastala sa generalnim direktorom Deutsche Wellea Peterom Limbourgom i direktorom Programskog odjela za obrazovanje Andreom Moellerom te ostalim članovima menadžmenta.

Čast je i privilegija slušati iskustva iz prakse ovih medijskih djelatnika i razgovarati o obrazovanju mladih budućih novinara o medijskim pravima i slobodama, posebno u kontekstu današnjih mnogobrojnih globalnih ratišta, otvorenih konflikata te drugih izazova poput neadekvatnog korištenja umjetne inteligencije, manjka objektivnog izvještavanja, proizvodnje lažnih vijesti i drugih s kojima se medijska profesija i njeni djelatnici širom svijeta suočavaju“, izjavila je ministrica Duraković.

Dodala je da je važno obrazovati mlade da budu medijski pismeni, te da znaju razlikovati propagandu od vijesti, što danas nema alternativu.

Ministrica Duraković je također naglasila značaj međunarodne saradnje u ovom području, istaknuvši da je sudjelovanje na ovakvim forumima ključ za razmjenu znanja i najboljih praksi koje će unaprijediti naše obrazovne programe i osigurati kvalitetno informiranje građana.

Galerija