Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci – 11.02.

Datum obavijesti: 09.02.2024

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke svih bh. naučnicama i istraživačicama čestita Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci – 11.02.

Ujedinjeni narodi su usvojili Rezoluciju kojom je 11. februar/veljače proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup i sudjelovanje žena i djevojaka u nauci, te i dalje jačala rodna ravnopravnost.

Evidentno je da broj žena koje se bave naukom i tehnologijom u BiH raste, ali veliki problem i dalje predstavlja njihov manjak na rukovodećim pozicijama.

Jedan od strateških ciljeva Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke jeste promocija tolerancije, nenasilja i rodne ravnopravnosti u porodici i društvu. Jedan od načina povećanja vidljivosti žena u nauci i društvu općenito jeste stalno ukazivanje na značaj njihovog rada.  Prilike za obrazovanje i napredovanje moraju biti jednake. Diskriminacija ne smije postojati i na nju se mora stalno ukazivati. Svi zajedno moramo kontinuirano raditi na poboljšanju položaja žena u svim segmentima društva.