Ministrica Duraković u trodnevnoj službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Foto 2.jpg

Datum obavijesti: 09.02.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković, sa saradnicima, započela je u petak, 09.02.2024. godine, trodnevnu službenu posjetu Unsko-sanskom kantonu. 

U razgovorima sa kantonalnim premijerom Nijazom Hušićem te ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Denisom Osmankićem, ministrica je izrazila snažnu predanost jačanju obrazovnog sektora. Posjeta Univerzitetu u Bihaću i razgovor sa rektorom prof.dr. Fadilom Islamovićem otvorili su nove mogućnosti za saradnju i razvoj. Također, prilikom obilaska Tehničkog fakulteta u Bihaću, istaknuta je važnost tehničkog obrazovanja za budućnost. 

U okviru različitih programa u proteklih 10 godina Ministarstvo je osiguralo značajna sredstva i za bihaćki univerzitet, između ostalog, za naučno-istraživačke i bilateralne projekte, istraživački rad i naučno usavršavanje, te uređenje prostora i nabavku prioritetne opreme za naučno-istraživački rad. 

Blizu 1,2 miliona KM dodijeljeno je u okviru Transfera za oblast nauke od značaja za FBiH, dok je 105 hiljada maraka izdvojeno za (su)finansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata ovog Univerziteta. Istodobno, Univerzitetskoj biblioteci dodijeljeno je ukupno 2.750 recentnih izdanja naučne i stručne literature“, istaknula je ministrica Duraković te najavila dalju saradnju Ministarstva sa visokoškolskim ustanovama u FBiH u provođenju svih promjena koje za cilj imaju osavremenjivanje obrazovnog procesa i poboljšanje studentskog standarda, te unapređenje uslova rada na univerzitetima. 

Ovo je tek početak nove saradnje Federalnog ministarstvom obrazovanja i nauke sa Unsko-sanskim kantonom usmjerene ka napretku i razvoju“, naglasila je ministrica Duraković, koja će u subotu, 10.02.2024. godine, u Bihaću, sudjelovati i na Konferenciji bosanskohercegovačkih djevojaka i žena u STEM-u „fem.STEM 2024“, koja će biti održana povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci. 

Među pokroviteljima ovog skupa je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, čiji je jedan od strateških ciljeva promocija tolerancije, nenasilja i rodne ravnopravnosti u porodici i društvu. Prilike za obrazovanje i napredovanje moraju biti jednake i svi zajedno moramo kontinuirano raditi na poticanju rodne ravnopravnosti, kao i veće zastupljenosti žena u nauci.

 

 

 

Galerija