Ministrica Duraković se sastala sa predstavnicima Svjetske banke u BiH

Slika 1.jpg

Datum obavijesti: 05.02.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković razgovarala je u ponedjeljak, 05.02.2024. godine, sa predstavnicima Svjetske banke u BiH, između ostalog, o stanju u obrazovanju i budućoj saradnji, a upoznala ih je i sa trenutno najaktuelnijim problemima s kojim se suočava obrazovanje u FBiH. 

Nužna nam je potpuna digitalizacija obrazovanja, a cilj nam je i osigurati obrazovanje dostupno svima temeljeno na savremenim obrazovnim politikama. Otežavajući faktor predstavljaju reforme obrazovanja, dok, s druge strane, imamo i problem prijevoza učenika, poput onoga u Jablanici“, naglasila je ministrica Duraković, te dodala da je na sastanku predložila zajedničko rješavanje problema u okviru projekata ove organizacije. 

Zakon o studenskom standardu nam je jedan od prioriteta iz oblasti visokog obrazovanja, a o aktivnostima u izradi i mogućoj podršci smo također razgovarali sa predstavnicima Svjetske banke u BiH”, kazala je nakon sastanka ministrica Duraković. 

James Gresham, iz Svjetske banke, upoznao je ministricu Duraković o aktivnostima koje poduzimaju u kontekstu obrazovanja u BiH. 

Došli smo u fazu da nastavimo pružati podršku obrazovanja i za tekuću godinu te su ove konsultacije s ministricom važne da shvatimo potrebe u kojima bi mogli dati svoj doprinos. Bilo nam je važno iz prve ruke čuti koje su potrebe obrazovanja u Federaciji BiH. Do sada smo imali sjajna partnerstva u BiH na projektima obrazovanja u BiH. Iskreno se nadam odličnoj saradnji i sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke”, istaknuo je Gresham. 

Predstavnici Svjetske banke u BiH ovom su prilikom predstavili i iskustva iz funkcionalne analize obrazovanja, s posebnim fokusom na preduniverzitetsko obrazovanje, te najavili podršku na konkretnim programima u kontekstu unapređenja obrazovanja našoj zemlji.

 

Galerija