NAJAVA: Promocija knjige “Bosanskohercegovački govori krajem XIX stoljeća” akademika Senahida Halilovića

Datum obavijesti: 17.11.2023

U srijedu, 22. novembra 2023. u 13 sati, u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu bit će upriličena promocija knjige “Bosanskohercegovački govori krajem XIX stoljeća” akademika Senahida Halilovića. Na promociji će govoriti: rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, profesor emeritus dr. Josip Baotić, akademik prof. dr. Rešid Hafizović, prof. dr. Amela Šehović i prof. dr. Mehmed Kardaš. Promociju će moderirati doc. dr. Elma Durmišević.

Knjiga “Bosanskohercegovački govori krajem XIX stoljeća” objavljena je u suizdavaštvu Slavističkog komiteta BiH i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Recenzenti su prof. dr. Josip Baotić i prof. dr. Ivo Pranjković, a urednik prof. dr. Mehmed Kardaš.

Knjiga je utemeljena na građi sakupljenoj u okviru ankete koju je provela Direkcija Bosanskohercegovačkog zemaljskog muzeja u proljeće 1897. pomoću Rešetarovih Pitanja o govoru prostoga naroda. U prvom dijelu knjige obrađena je dijalekatska građa koju sadrži 226 upitnika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a u drugom dijelu knjiga donosi transkribirane napomene zapisivača o osobenostima bosanskohercegovačkih govora. Djelo je od izuzetno velike važnosti za bosanskohercegovačku dijalektologiju, lingvistiku, ali i za cjelokupnu društvenu i kulturnu zajednicu.

Akademik Senahid Halilović iznenada je preminuo 24. aprila 2023. godine ostavivši iza sebe 18 knjiga štampanih u preko 100.000 primjeraka i preko 100 naučnih i stručnih radova. Najznačajniji je njegov rad na standardizaciji bosanskoga jezika: autor je prvog “Pravopisa bosanskoga jezika” (1996), koautor “Gramatike bosanskoga jezika” (2000) i “Rječnika bosanskoga jezika” (2010). Godine 2017. objavio je izmijenjeno i dopunjeno izdanje “Pravopisa bosanskoga jezika”. Pod rukovodstvom akademika Halilovića u Slavističkom komitetu objavljeno je nekoliko desetina knjiga, među kojima se posebno ističe “Bosanskohercegovački lingvistički atlas”, kapitalno djelo i prvo ove vrste u regionu, koje je dobilo i posebno priznanje Univerziteta u Sarajevu.

Posljednju svoju knjigu “Bosanskohercegovački govori krajem XIX stoljeća” akademik Senahid Halilović završio je mjesec dana prije nego nas je napustio, predavši je uredništvu Slavističkog komiteta. Urednik knjige prof. dr. Mehmed Kardaš sa saradnicama Slavističkog komiteta obavio je posljednje pripreme te je knjiga ugledala svjetlo dana koncem oktobra 2023. godine.

Dokumenti vezani za obavjest