Sarajevo - Promocija knjige Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija

08. 06. 2023 u 17:35

U sklopu History festa, u četvrtak, 08.06.2023. godine, u Hotelu Holiday, u Sarajevu, s početkom u 17:35 sati, bit će predstavljena knjiga Hercegovina: geografska, histrorijska i statistička studija, autora Jean-Baptiste Evariste Charles Pricot de Sainte Marie, francuskog konzula u Mostaru u razdoblju od 1870. do 1873. godine. 

Nakon višegodišnjeg istraživanja ovaj francuski diplomat napisao je rad o Hercegovini, koji je objavljen u Parizu 1875. godine, a nakon što je, posredstvom NUB-a BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke došlo u posjed elektronske verzije, odlučeno je da se pristupi njegovom prijevodu, a za što je zaslužna prevoditeljica Almira Drino.

Tako je ova vrijedna i istraživački utemeljena publikacija, nakon gotovo 150 godina od pariškog, dobila i svoje bosanskohercegovačko izdanja, i to u prijevodu, ali i u izvornom obliku (reprint originalnog izdanja). 

Sainte-Mariejeva studija jedno je od prvih naučnih djela o (Bosni i) Hercegovini, utemeljeno na onovremenim principima i metodologiji zapadne provijencije, a o ovom vrijednom izdavačko-prevodilačkog projektu na promociji u Sarajevu, u sklopu History Festa, govorit će: Husnija Kamberović (UNSA), Jasmin Branković (FMON) i Hannes Grandits (Humbolt univerzitet Berlin)

Pozivamo vas da medijski pratite ovaj događaj.