Predstavljanje Zbornika radova s naučne/znanstvene konferencije o umjetnoj inteligenciji

15.02.2023 u 11:00

Niz izlaganja o primjeni umjetne inteligencije u različitim područjima obilježilo je dvodnevnu konferenciju Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini-istraživanje, primjena i perspektive razvoja koja se prošlog proljeća održala u organizaciji INTERA Tehnološkog Parka i Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Više od 40 autora i koautora imalo je priliku predstaviti svoje znanstvene radove koji su fokus stavljali na primjenu umjetne inteligencije u tehnici, medicini i tehnološkom razvoju. Oni su tijekom dva dana sudionicima prezentirali praktične primjere korištenja umjetne inteligencije za razvoj pametne natkoljenične proteze i pneumatske rukavice za rehabilitaciju, unaprjeđenje sustava za prijevoz putnika, otkrivanje funkcionalne hrane, stvaranje pametne mreže i drugih inovativnih rješenja. Bilo je govora i o pravnom aspektu umjetne inteligencije u području moderne medicine i poreznog sustava, ali njezinoj primjeni u obrazovanju i javnom prostoru.

Njihovi radovi su sadržani u Zborniku radova čiji su izdavači upravo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i INTERA Tehnološki Park. Zbornik će biti predstavljen u Code Hub-u Mostar u srijedu, 15.2.2023. godine s početkom u 11h. Zbornik radova će predstaviti dr.sc. Dušanka Bošković, dr.sc. Ana Dujmović i dr.sc. Maja Čolaković, a svi zainteresirani za sudjelovanje se mogu prijaviti na linku