Stipendije Vlade Švicarske Konfederacije „Swiss Government Excellence Scholarship“ za akademsku 2024/25. namijenjene mladim istraživačima iz inostranstva koji su završili magisterij ili doktorat.

Datum obavijesti: 21.08.2023

Stipendije za istraživanje dostupne su postdiplomskim istraživačima u bilo kojoj disciplini (koji imaju minimalno magisterij) i koji planiraju doći u Švicarsku radi istraživanja ili daljnjih studija na doktorskom ili postdoktorskom nivou. Stipendije za istraživanje dodjeljuju se za istraživanje ili studiranje na svim kantonalnim univerzitetima Švicarske, univerzitetima primijenjenih nauka i dva federalna tehnološka instituta, kao i četiri istraživačka instituta. U obzir će se uzeti samo kandidati koje nominira akademski mentor na jednoj od ovih visokoškolskih ustanova.

Švicarska ambasada u Sarajevu obavijestila je da zainteresovani studenti mogu da se obrate Ambasadi za dodatne informacije i upute. Potrebni dokumenti dostupni su na internet stranici: https://feds.eiam.admin.ch/app/home/dXJuOmVpYW0uYWRtaW4uY2g6cGVwOkNNUw/AuthnRequest_2e5b29b596405e987de0c10db46aa22f3ae7fd72 Više informacija dostupno je na: https://www.sbfi.admin.ch/sbfi/en/home/education/scholarships-and-grants/swiss-government-excellence-scholarships.html

Prijave za stipendiranje koje uđu u uži izbor zatim ocjenjuje Federalna komisija za stipendije za strane studente (FCS), koja donosi konačnu odluku.

„FCS“ ocjenjuje prijave za stipendije prema tri kriterija:

  • Profil kandidata,
  • Kvaliteta istraživačkog projekta,
  • Sinergije i potencijal za buduću istraživačku saradnju

„FCS“ se sastoji od profesora sa svih švicarskih javnih univerziteta. Nagrade za stipendije dodjeljuju se na osnovu akademske i naučne izvrsnosti.

Konkurs je otvoren do 23.11.2023. godine.

Dokumenti vezani za konkurs