Univerzitet „Ondokuz Mayis“, Turska – Konkurs za samofinansirajuće studente

Datum obavijesti: 27/04/2022

Univerzitet „Ondokuz Mayis“, sa 19 fakulteta, 6 instituta, 1 konzervatorijem, 1 višom školom, 12 viših strukovnih škola, jedan je od najprestižnijih univerziteta u Turskoj.

Senata Univerziteta donio je odluku da u akademskoj 2022/2023. godini poveća broj stranih studenata, te da i ove godine organizira prijemni ispit na međunarodnom nivou u više država. Također, ovaj Univerzitet  ove godine organizira prijemni ispit za još devet univerziteta: Amasya Univerzitet, Bayburt Univerzitet. Gümüşhane Univerzitet, Kastamonu Univerzitet, Kilis 7 aralik Univerzitet, Ondokuz Mayis Univerzitet, Recep tayip Erdoĝan Univerzitet, Samun Univerzitet i Sinop Univerzitet. Studenti će moći aplicirati preko online aplikacije sa jednim apliciranjem za svih 9 navedenih univerziteta. Pored gore navedenih univerziteta, prijemni ispit koji organizuje ovaj Univerzitet, priznat je od strane 81 državne i  53 privatna univerziteta u Turskoj. Tako da studenti koji polože prijemni ispit mogu aplicirati na svih 134 univerziteta koji priznaju ovaj prijemni ispit.

Listu univerziteta koji priznaju ispit možete pogledati ovdje: https://yos.omu.edu.tr/en/universities-accepting.our-exam.

Studenti koji žele studirati prvenstveno na ovom Univerzitetu ili bilo kojem univerzitetu u Turskoj, a koji priznaju spomenuti ispit, za sve informacije, kao i za prijemni ispit koji organiziraju (YOS), trebaju aplicirati putem web portala: https://yos.omu.edu.tren

Ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih iz Bosne i Hercegovine, prijemni ispit će se održati u isto vrijeme kao i u svim drugim zemljama i ispitnim centrima - 29.05.2022. godine, u 13 sati (prema turskom vremenu), u Sarajevu.

Cjenovnik školarine od 2021/2022. akademske godine može se pogledati na  web portalu: oidb.omu.edu.tr/wp-conect/uploads/sites/17/2021/07/2021-2022-Uluslararasi-Ogrenci-Ogrenim-Ucreti.pdf.

Dokumenti vezani za konkurs