Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Home
A+ R A-

Održana Peta javna rasprava o Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u Mostaru

E-mail Ispis PDF

most1Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke organizovalo je u srijedu, 13.06.2012. godine u Mostaru Javnu raspravu o Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH.

Skup je otvorio federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, a prisutne nastavnike, direktore škola, savjetnike pedagoških zavoda, predstavnike roditelja i učenika, te profesore sa visokoškolskih ustanova i druge zainteresovane pozdravila je i direktorica Pedagoškog zavoda Sabaheta Bijedić. Moderatorica Javne rasprave bila je Nadija Banddić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke.

 

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić istakao je da je ovo peta u nizu javnih rasprava o Okvirnom NPP-u za devetogodišnju osnovnu školu koje organizira ovo Ministarstvo u cijeloj Federaciji BiH, radi davanja doprinosa kreiranju kvalitetnijeg i ujednačenijeg obrazovnog sistema u Federaciji BiH, u kojem savremeni principi izrade nastavnih planova i programa i njihovo približavanje europskim standardima predstavljaju značajan segment.
”Kvalitetna modernizacija obrazovanja ne postiže se pukim prilagođavanjem postojećih nastavnih planova i programa novim okolnostima i uslovima učenja, niti se ona može svesti na nekritičko preuzimanje, pa i kvalitetnih obrazovnih programa iz europskih zemalja sa sličnom ili različitom tradicijom. Ona treba utkati u odgojno-obrazovni sistem specifične društvene, tradicijske, kulturološke i obrazovne posebnosti svake zemlje, koje treba doživljavati kao bogatstvo.
Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo obrazovanja su opredjeljeni za odgojno-obrazovnu politiku koja je usmjerena na stvaralaštvo, inovativnost, kompetitivnost, osposobljenost za usavršavanje i potrebu cjeloživotnoga obrazovanja. Tome težimo na svim nivoima formalnoga odgoja i obrazovanja, a temelj mu je obavezni odgoj i obrazovanje u osnovnoj školi. 

Stoga smo smatrali da je potrebno, prije konačnog usvajanja jednog ovako ozbiljnog dokumenta kao što je Okvirni nastavni plan i program za osnovnu devetogodišnju školu, provesti javne rasprave u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine na kojima će nastavnici, direktori škola, roditelji, učenici, savjetnici pedagoških zavoda, predstavnici sindikata i nevladinih organizacija iznijeti svoje stavove i dati prijedloge za poboljšanje istog” , rekao je ministar Mašić i istakao da je tema Pete javne rasprave „Historija, geografija, društvo i moja okolina u Okvirnom NPP-u za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH”.
Inače, finaliziranjem ovih aktivnosti, po prvi puta u Federaciji BiH, bit će objavljen sveobuhvatan i cjelovit Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu, što će doprinijeti kvalitetnijem i ujednačenijem obrazovnom sistemu u Federaciji BiH, zasnovanom na savremenim principima učenja. Također, ujednačavanje nastavnih planova i programa znatno će doprinijeti i racionalnijem sistemu udžbeničke politike i efikasnijoj prohodnosti učenika.


 

Tabs default

  • First
  • Second
  • Third

| | Četvrtak, 0 0

Read more
Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.

| | Četvrtak, 0 0

Read more
Next
Prev

Suomi