Ministar

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke
dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

Obavijesti

 • U FBiH dodijeljene nagrade za nauku u četiri kategorije

  7.12.2021.

  Svečana sjednica Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti na kojoj su cjelokupnoj javnosti predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za nauku, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine, održana je u utorak, 07.12.2021. godine, u Sarajevu, u sjedištu Vlade FBiH.

 • Radna posjeta Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona

  1.12.2021.

  U okviru službenih posjeta kantonalnim ministarstvima obrazovanja, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Alden Kajtaz i Nadija Bandić, 22. 11. 2021. godine posjetili su Ministarstvo obrazovanja, nauke,kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, gdje su sa ministrom Alminom Hopovcem i saradnicima razgovarali o aktuelnim reformskim procesima u oblasti odgoja i obrazovanja u ovom kantonu i u Federaciji BiH,  te o neophodnosti da se obrazovne  politike što više ujednače i harmoniziraju, kako bi se postigla horizontalna i vertikalna prohodnost učenika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 • JAVNI POZIV za dodjelu sredstava Transfera za financiranciranje studentskog standarda u 2021. godini

  5.10.2021.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti objavljuje Javni poziv za odabir programa i projekata iz oblasti proširenog studentskog standarda, koji će se financirati/sufinancirati iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. , i to za

 • FMON/Z na Mostarskom ljetu 2021.

  29.6.2021.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti na Mostarskom ljetu 2021. predstavlja izdavačke i suizdavačke projekte, a u ponedjeljak navečer (28.06.2021. godine) predstavljeni su suizdavački projekti Ministarstva i Slavističkog komiteta u BiH. Promovirano je šest knjiga - tri iz oblasti nauke i književnosti, te tri iz oblasti lingvistike.

 • UNESCO – Poziv za učešće u virtualnim okruglim stolovima

  21.9.2020.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaprimilo je informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o inicijativi UNESCO Mahatma Gandi instituta za obrazovanje za mir i održivi razvoj, koja se odnosi na održavanje virtualnih okruglih stolova o obrazovanju.

Stranica 1 od 4