Ministar

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke
dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

Djelokrug

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom, a koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja; nostrifikacije i ekvivalencije inostranih školskih svjedodžbi i diploma; stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja; udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje; implementacije Bolonjskog procesa; naučnoistraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada; đačkog i studenskog standarda; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; kordiniranja naučnoistraživačkih i istraživačkorazvojnih aktivnosti; razvoja naučnoistraživačkih organizacija; podsticanja fundamentalnih primjenjenih istraživanja; razvoja investicionih tehnologija i kadrova u naučnoistraživačkoj djelatnosti; praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

Obavijesti

 • UNESCO – Poziv za učešće u virtualnim okruglim stolovima

  21.9.2020.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaprimilo je informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o inicijativi UNESCO Mahatma Gandi instituta za obrazovanje za mir i održivi razvoj, koja se odnosi na održavanje virtualnih okruglih stolova o obrazovanju.

 • Ministrica Dilberović za Oslobođenje: Potcijenili smo značaj naučnog izdavaštva u BiH

  14.9.2018.

  Potcijenili smo značaj naučnog izdavašta u BiH, uopće izdavaštva, pokušavamo ga osnažiti i približiti javnosti. Svjesni toga, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke smo proteklih godina uveli programe podrške autorima i izdavačima u oblasti nauke, a i samo Ministarstvo aktivno izdaje naučna ostvarenja različitih autora iz različitih naučnih polja.

 • Ministrica Dilberović čestitala Dan nezavisnosti BiH

  27.2.2017.

  Povodom 1.marta / ožujka – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima i narodima naše zemlje iskrene čestitke uputila je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović.

 • Ministrica Dilberović čestitala bh.inovatorima na velikom uspjehu u Parizu

  14.5.2015.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović uputila je čestitku Asocijaciji inovatora Bosne i Hercegovine, i njenom predsjedniku Hajrudinu Šumanu, u kojoj stoji:

 • Ministrica Dilberović primila delegaciju Saveza dopunskih škola

  12.5.2015.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je delegaciju Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, koju su činili: Haris Halilović, predsjednik, Ismet Hasanović, potpredsjednik, Fehim Okanović, član Nadzornog odbora  i profesorica Sanela Dumanjić.

Stranica 1 od 3