Pilot projekat uvođenja elektronskog dnevnika u četiri osnovne škole u Mostaru

Datum obavijesti: 13/07/2015

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i partnerom Microsofta BiH d.o.o., firmom Lanaco d.o.o. za informacione tehnologije Banja Luka, i preduzećem Hera d.o.o. Mostar, pokrenulo pilot projekat uvođenja elektronskog dnevnika u četiri osnovne škole, i to: Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića Mostar,  JU Četvrtoj osnovnoj školi Mostar, te JU Osnovnoj školi „Mujaga Komadina“ Mostar i Osnovnoj školi Antuna Branka Šimića Mostar.

Realizacija pilot projekta uvođenja elektronskog dnevnika u navedenim školama započet će u narednoj školskoj godini.

Cilj uvođenja elektronskog dnevnika u škole je osiguranje podrške nastavnicima prilikom obavljanja školskih aktivnosti, pružanje svih neophodnih informacija roditeljima i učenicima o aktivnostima u nastavi, kao i podrška ministarstvima obrazovanja jer će se upotrebom elektronskog dnevnika omogućiti prikupljanje, obrada i analiza informacija u svrhu razvoja obrazovanja.

Upotrebom elektronskog dnevnika svi učesnici u procesu obrazovanja - uprava škole, nastavnici, roditelji i učenici - dobijaju pravovremene, tačne i precizne informacije koje se mogu koristiti kao podrška za buduća akademska i društvena postignuća u skladu sa potrebama svakog učenika.

Kako je predviđeno, roditelji će putem interneta imati pristup svim podacima, odnosno ocjenama i izostancima svoje djece.