Ministrica Dilberović na naučnoj konferenciji o genocidu u Srebrenici

Datum obavijesti: 10/07/2015

Međunarodna naučna konferencija "Srebrenica 1995-2015: Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida" počela je u četvrtak, 09.07.2015. godine u Sarajevu, čemu je prisustvovala i federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović.

Ovu trodnevnu Konferenciju, koja će idućih dana također biti održana u Tuzli i Srebrenici, organizira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, te univerziteti u Tuzli i Sarajevu. Na konferenciji će učestvovati više od 80 istraživača iz BiH i svijeta, a uvodno izlaganje imao je direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović, koji je istaknuo da je genocid u Srebrenici jedan u nizu u novijoj historiji svjetske civilizacije, s kojim se nauka, politika i filozofija još uvijek nisu u stanju, ili se ne žele obračunati.

„Konferencija je prilika da svi istraživači izlože svoja nova naučna saznanja i potvrde dosadašnja. Osnovni cilj konferencije je učenje, te da pošaljemo poruku i izvučemo pouku koja se svodi na frazu "nikad više". Odabrali smo temu "dugoročne posljedice genocida" jer se genocid u BiH izvršava nad Bošnjacima u posljednjih 150 godina i postao je brend ove zemlje“, rekao je Muratović.

Inače, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr.Rasim Muratović zahvalio je federalnoj ministrici obrazovanja i nauke dr.sc. Elviri Dilberović, u ime Instituta i cjelokupnog Organizacionog odbora, na finansijskoj, ali i svakoj drugoj podršci organizaciji ove Međunarodne naučne konferencije.

S tim u vezi obavijestio je da će ministrici Dilberović, kao i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, biti uručena zahvalnica Organizacionog odbora, i to na zatvaranju Konferencije u Potočarima, 11.jula 2015. godine.