Vodič kroz kompetencije nastavnika za jezike u obrazovanju

Datum obavijesti: 02/12/2020

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je informirano od strane Ministarstva civilnih poslova BiH da je Evropski centar za moderne jezike (ECML) Vijeća Evrope na svojoj internet stranici objavio „Vodič kroz kompetencije nastavnika za jezike u obrazovanju“ („A guide to teacher competences for languages in education“). Vodič je rezultat programa rada ECML-a „Jezici u srcu učenja“ za period 2016-2019. godina, a namijenjen je nastavnicima i onima koji su odgovorni za programe obrazovanja nastavnika.

„Vodič kroz kompetencije nastavnika za jezike u obrazovanju“ dostupan je na engleskom i francuskom jeziku na sljedećoj internet stranici: www.ecml.at/guidetoteachercompetences .

Materijali dostupni na navedenoj internet stranici pružaju pregled okvira i opise kompetencija nastavnika jezika u različitim kontekstima, kao i nacionalne i regionalne standarde ili smjernice za nastavnike koji rade u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama, promoviraju i afirmiraju ciljeve i vrijednosti Vijeća Evrope, među kojima su osiguranje kvalitetnog obrazovanja za sve za efikasno učešće u demokratskim, socijalno kohezivnim i inkuzivnim društvima.