Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH

nagrađeni učenici.jpg

Datum obavijesti: 30/12/2020

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti nagradilo je i ove godine najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući tradiciju dugu četrnaest godina i afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost.

U okviru programa nagrađivanja najboljih učenika u Federaciji Bosne i Hercegovine, realiziranog u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja, koja su bila zadužena da nominiraju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja svojih kantona, a prema kriterijima koje je utvrdilo ovo Ministarstvo, jednokratnom novčanom nagradom podržano je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset kantona Federacije BiH.

Za učenike osnovnih škola iznos nagrade je 650,00 KM, a za učenike srednjih škola 750,00 KM. Pored navedenog, učenicima su dodijeljene diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini. Školama koje pohađaju nagrađeni učenici su dodijeljena priznanja za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju, i to za 25 osnovnih i 27 srednjih škola.

U okviru ovog programa, realiziranog u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja, nagrađeni su učenici/učenice koji su postigli uspjeh u učenju, istakli se u vannastavnim aktivnostima, ostvarili zapažene rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, učestvovali u društveno korisnom volonterskom radu, postigli uspjeh u sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima te učestvovali u projektima i aktivnostima koji razvijaju vještine kritičkog mišljenja.

Nadija Bandić, pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje naglasila je da su obrazovani i odgovorni mladi ljudi jedini autentični, razvojni resurs u društvu porušenih vrijednosti. “Obaveza svih nadležnih, na svim nivoima vlasti i u svim resorima, je da im omoguće uslove da razviju svoje sposobnosti i svojim znanjem i idejama daju doprinos neposrednim i širim zajednicama u kojima žive. Federalno ministarstvo kontinuirano izdvaja sredstva za podršku najboljim učenicima, a ove godine nismo bili u mogućnosti da organiziramo manifestaciju nagrađivanja najboljih učenika/učenica u Federaciji BiH, kao što smo činili prethodnih godina, pa smo diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini i Odluku o dodjeljenim sredstvima dostavili na kućne adrese, odnosno adrese škola, uz pismo zahvalnosti i podrške“, istakla je pomoćnica Bandić.

U pismu koje je poslato nagrađenim učenicima/ učenicama istaknuto je i sljedeće:

Neka vas u nove životne puteve vodi naša zajednička spoznaja  da, koliko god stekli znanja i ojačali vaše vještine, postoji nešto važnije od svega - ostati čovjek!
Pomoći drugome ako ne može sam ostvariti svoj puni potencijal. Biti u stanju raditi za opće dobro, pa čak i ako to ponekad traži i zahtjevna žrtvovanja i veliki trud. Nijedno dobro djelo neće ostati nenagrađeno. Federacija Bosne i Hercegovine, kao i cijela država, upravo je  zahvaljujući vašoj pozitivnoj energiji i vašem optimizmu, okrenuta vremenu koje dolazi, ona oblikuje svoju sutrašnjicu željom da znanje ugradi u odluke, u razvoj, u svoju bolju budućnost...

Nemojte zaboraviti da budućnost, za koju se svi zajednički borimo, ima lice naših časnih namjera i odluka. Zato, dragi naši prvaci, najbolji u Federaciji Bosne i Hercegovine, hrabro sa znanjem krenite naprijed! Dopustite da vaše najjače oružje bude znanje i obrazovanje, da umjesto stisnute pesnice pružite ruku sa raširenim dlanom prema drugom čovjeku, da vjerujete u Bosnu i Hercegovinu. Čestitamo vam još jednom od srca, a posebne čestitke upućujemo vašim nastavnicima koji su znali prepoznati talenat i njegovati ga brižno i sa ljubavlju, i vašim roditeljima koji mogu biti ponosni što se formirate u dostojanstvene, poštene i obrazovane ljude.“

Galerija